In 5 stappen een website opstarten

Stap 1: Het bepalen van een goede domeinnaam

Kies een gemakkelijk te onthouden domeinnaam zodat uw site gemakkelijk gevonden kan worden door uw publiek. Je kunt ervoor kiezen om de naam te laten eindigen op op .nl .com .org of .eu of eventueel een gratis domeinnaam zoals .tk. Het nadeel daarvan is, is dat je advertenties lkan krijgen op uw site. Wil je je domeinnaam controleren en registreren? Je kunt hiervoor op een aantal websites terecht waar u uw domeinnaam kunt registreren. Het makkelijkste is om dit te doen bij dezelfde partij waar je ook je website host..

Stap 2: Het juiste programma kiezen

Wil je graag iets publiceren op het internet, dan heb je een content management systeem (CMS) nodig. Je slaat vervolgens de tekst en afbeeldingen op een server of een gehoste omgeving op en vanaf daar worden de pagina’s op het web weergegeven en gekoppeld aan het internetadres. In een CMS kun je eerst platte tekst maken. Verder he je de keuze uit diverse add-ons (zowel via standaard CMS als open source systemen). Je zou bijvoorbeeld een fotogalerij toe kunnen voegen en daarnaast ook een inlogscherm voor gasten toevoegen of gasten de mogelijkheid geven om op uw site te zoeken. Bedenk vervolgens welke soorten apps handig zijn voor de website om ze vervolgens te instaleren.

Stap 3: Het bedenken van de inhoud

Ben je op het punt om content te gaan schrijven en te publiceren? Denk er dan aan: voor wie schrijf ik? Houd dus je doelgroep altijd in gedachten! Zorg ervoor dat de inhoud altijd up-to-date is en verwijder verouderde informatie. Als je nieuwe informatie het over een product of dienst post deze dan direct. Denk ook aan  nieuws of seizoenaanbiedingen planning. He je ooit een klant geholpen? Vraag hen een testimonial te schrijven die u op de site kunt plaatsen. Hiermee zou je nieuwe klanten kunnen winnen.

Stap 4: Hostingprovider uitzoeken

Een hostingprovider zorgt ervoor dat je ruimte hebt op het internet. Zo’n provider koppelt jouw website aan het internet. Zo blijft jouw site actief wanneer je je computer uitzet. Je kunt via Google opzoek gaan naar een geschikte hostingprovider. Je kunt dit op een aantal verschillende websites doen. Voordat je er een kiest moet je goed letten op de volgende drie dingen: jouw budget. De webruimte die je nodig gaat hebben en de verwachte hoeveelheid dataverkeer.

Stap 5: Bijhouden

Om leads te genereren én ze vervolgens ook nog eens terug te zien, moet je ervoor zorgen dat jouw website de informatie van de klant opslaat. Daarnaast moet je de website regelmatig updaten. Ze weggen weleens: de website is jouw visitekaartje.